Jacquelien Saleh – Langenberg

China

“Een vreemde eend in de bijt” zo omschrijft Jacquelien Saleh – Langenberg zichzelf en haar loopbaan tot kinderchirurg in opleiding. Jacquelien heeft inderdaad een heel ander traject doorlopen dan de gemiddelde arts die wij spreken. Zo besloot ze na haar afstudeerstage in Hong Kong voor haar studie International Business & Language om Chinees te gaan studeren en heeft ze uiteindelijk 7 jaar in China gewoond. Naast deze studie deed ze veel vrijwilligerswerk voor een organisatie die contact had met weeshuizen waarvoor zij o.a. vertaalwerk deed. Ze kwam hierdoor ook veel in aanraking met artsen. De dag waarop een weeskindje op weg naar het ziekenhuis in haar armen overleed was voor Jacquelien hèt moment dat ze erachter kwam dat ze ook arts wilde worden en geneeskunde wilde gaan studeren in Nederland.

Opleiding tot arts

In Groningen kon ze uiteindelijk het verkorte zij-instroom traject volgen en heeft ze in haar master ook haar PhD afgerond. Ze wilde meteen door naar een opleidingsplek chirurgie, maar werd helaas vanwege haar leeftijd niet aangenomen voor de opleiding. Jacquelien woont met haar man, die specialist ouderengeneeskunde is, haar 4 kinderen en een au-pair in Drenthe en besloot om te solliciteren bij een ziekenhuis in Duitsland. Daar werd ze met open armen ontvangen en is ze inmiddels in Münster op een fijne opleidingsplek kinderchirurgie terecht gekomen waar ze drie dagen per week werkt.

ANW Nederland

Om betrokken te blijven met het Nederlandse zorgstelsel werkt Jacquelien nog 1,5 dag per week in een huisartsenpraktijk en doet ze diensten in de ouderenzorg. Het werken via ANW Nederland bevalt haar erg goed. Ze vindt het een leuke en flexibele manier van werken waaruit ze veel voldoening haalt en die goed te combineren is met haar gezin en andere baan. Iedere dienst is weer anders, je krijgt telefoontjes met heel uiteenlopende vragen die het juist zo leuk en ontzettend leerzaam maken. Het vergt een andere manier van werken dan in het ziekenhuis omdat je niet alles kunt inzetten en de mogelijkheden beperkter zijn. Ze raadt het artsen zeker aan, maar het moet wel bij je passen. Het kan soms lastig zijn om telefonisch goed in te schatten wat er precies aan de hand is, dus het stellen van kritische vragen is belangrijk. Jacquelien is erg tevreden over de samenwerking met ANW Nederland. Als er iets is, wordt er gelijk iets mee gedaan. Ze vindt het heel prettig en fijn dat ze op deze goede ondersteuning terug kan vallen. Daarnaast zijn ook alle collega’s van de verpleeghuizen en de triage erg behulpzaam en gezellig om mee samen te werken.