‘Waarde toevoegen aan de laatste levensfase’

“Dat ik waarde kan en mag toevoegen aan de laatste levensfase van ouderen, maakt mijn werk als arts anders. Het gaat niet meer om verlenging van het leven, maar om de kwaliteit van leven.” Aan het woord is Sanne Gillissen (28) die sinds december 2022 als arts voor ANW Nederland bereikbaarheidsdiensten draait bij een grote zorginstelling in Amsterdam.

Sanne groeide op in Limburg. In eerste instantie koos ze voor een studie Gezondheidswetenschappen. “Toen ik zo jong was, vond ik het een gek idee dat ik in de toekomst arts zou zijn, daarom koos is voor de bredere studie gezondheidswetenschappen”, verklaart ze haar keuze. Gezondheidswetenschappen blijkt het niet te zijn, dus kiest ze alsnog voor de studie Geneeskunde. “Dat gaf toch meer duidelijkheid.” Het laatste deel van haar studie rondt ze af in Amsterdam, waar ze ook gaat wonen. “Ook daar bleek veel werk te vinden als basisarts.”

In contact met ANW Nederland

Sanne kiest in eerste instantie voor Interne Geneeskunde en werkt in het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. “Dat is een breed vakgebied, wat een goede basis geeft voor een beginnend arts.” Nadien is ze gaan werken als basisarts in loondienst bij een grote Amsterdamse zorginstelling waar ze kennismaakt met ouderengeneeskunde. “Zo kwam ik ook in aanraking met ANW Nederland. Veel bereikbaarheidsdiensten werden door artsen van ANW Nederland ingevuld.”

Inmiddels werkt ze bij de dermatologie en hoopt ze in de toekomst de opleiding tot dermatoloog te gaan doen. “Ook een uiteenlopend vakgebied, waar systeemziekte en chirurgie bij elkaar komen en dat is wat mij boeit. Er is ook veel patiëntcontact en dat is wat ik erg leuk vind.”

Waarde toevoegen

Sanne ervaart een groot verschil tussen werken in het ziekenhuis en in de ouderenzorg. “In het ziekenhuis ga je zo snel mogelijk aan de slag met behandelen, zodat de patiënt ook zo snel mogelijk naar huis of ergens anders heen kan. In de ouderenzorg behandelen we de bewoners zoveel mogelijk binnen de muren van het huis zelf. Het gaat niet zozeer meer om beter maken, maar waarde toevoegen aan de laatste levensfase. Er is veel meer tijd en aandacht voor de mensen zelf.”

Verwachtingen

In haar werk als arts in de zorginstelling, is Sanne veel in contact met familie van de bewoners. “Je bespreekt veel met familie en kinderen. Dat is niet altijd makkelijk. Het gaat ook heel erg om met elkaar uit te spreken wat de verwachtingen zijn en hoe we daar met elkaar zo goed mogelijk op in kunnen spelen.”
Sanne legt uit dat in die gesprekken ook nadrukkelijk gekeken wordt wat de impact van bepaalde onderzoeken of vervoer naar ziekenhuis hebben op de bewoner. “Wil iemand nog naar een ziekenhuis? Veel mensen spreken toch uit dat er sprake is van een voltooid leven en dat ze niet meer behandeld willen worden in een ziekenhuis.”

Eigen keuze

Het fijne aan het werken voor ANW Nederland is volgens Sanne dat je zelf bepaalt wanneer en hoeveel je werkt. “Ik kan precies aangeven wanneer ik wel of niet wil werken of dat ik een dienst ter beschikking stel aan een andere arts. Het is echt heel flexibel. Het is mijn keuze wanneer en hoeveel ik werk. Het contact is heel laagdrempelig en vragen worden supersnel opgepakt. Bovendien verdient het ook gewoon goed.”

Heel leerzaam

Sanne beveelt het iedereen aan om bereikbaarheidsdiensten te draaien in de ouderenzorg naast een baan overdag. “Het is een doelgroep waar veel bij komt kijken. Doordat je als voorwacht fungeert, speelt er ook altijd wat als je tijdens je diensten gebeld wordt. Het is heel leerzaam en in mijn ogen bijzonder waardevol om in de ouderenzorg te werken. Ook als ik straks als dermatoloog aan het werk ben, is deze doelgroep belangrijk.”