‘Je wordt een betere dokter’

Al op jonge leeftijd wist Omaima El Tahir (31) dat ze arts wilde worden. “Ik wil intrinsiek voor andere mensen zorgen en ik wilde ook met mensen werken. De inhoud van ons vak is het allerleukste.” Omaima is werkzaam als anios Chirurgie. “Chirurgie is een breed vak waarin je praktisch bezig bent en snel beslissingen moet nemen. Snel overzicht creëren en rust bewaren is hierbij een must. Deze vaardigheden komen goed van pas tijdens het werk voor ANW Nederland.”

Omaima ziet haar werk als arts in de ouderenzorg als een soort puzzel die ze elke keer opnieuw moet oplossen. “Ik ken de patiënten natuurlijk niet en moet afgaan op dat wat de verpleegkundigen mij overdragen. Uiteraard heb ik daarnaast toegang tot het volledige patiëntendossier. Vaak gaat het ook om mensen in de laatste levensfase. Ook dan mag je als arts niet achteroverleunen. Het is hard werken. Je wil mensen zo comfortabel mogelijk houden, er is overleg met de familie en je bent continu bezig allerlei signalen op te vangen. Wat behandel je nog wel, wat is de wens van de patiënt. Soms moet je als arts een stapje terugdoen en de behandeling richten op comfort.”

Goed luisteren

In haar werk voor ANW Nederland leert Omaima ook vooral om heel goed te luisteren. “Iemand van 90 jaar of ouder sturen we vaak niet meer in, maar je wil wel het probleem oplossen en zeker in de nacht. Dit werk vraagt veel van je communicatieve vaardigheden, luisteren is heel belangrijk. Wat wil de patiënt, wat wil de familie en de afstemming met de zorg is belangrijk. Als arts in de avond, nacht of het weekend val je binnen en elke situatie is verschillend. Dat maakt het werk heel leuk, afwisselend en waardevol.”

Samenwerking

Een van de dingen waar Omaima ook van geniet in haar werk bij ANW Nederland is dat zij de verzorgenden en verpleegkundigen kan meenemen in haar werk. “Het komt wel voor dat ik gebeld word en dat het verhaal niet duidelijk is. Bepaalde controles zijn nog niet gedaan en die vitale parameters heb ik wel nodig. Samen met de verpleegkundigen neem ik dan de situatie door en vraag wat zij zouden doen in mijn geval. De patiënt kan vaak niet vertellen wat er aan de hand is en ik zit achter de telefoon. Die samenwerking vind ik ook heel erg leuk en belangrijk. Daar leert iedereen van.”

Betere dokter

Voor Omaima is het helder. Door haar werk voor ANW Nederland in de ouderenzorg wordt zij een betere arts. “Je leert hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Je hebt te maken met multiproblematiek. Het is heel uitdagend en je moet met alles rekening houden. Het is heel erg relevant en waardevol werk. Personeelstekorten binnen de ouderenzorg vormen een groot probleem. Door tekorten is er soms minder aandacht voor belangrijke details, maar er is ook minder ervaring. Ik vind dit zorgelijk. Gelukkig kan ik door diensten te draaien een steentje bijdragen.”

Ze hoeft niet lang na te denken over de vraag of ze het werken voor ANW Nederland kan aanraden. “Ja absoluut. Ongeacht welke richting je op wil als arts, je wordt echt een betere dokter.”