‘Traineeship was bevestiging van mijn keuze voor huisarts’

Romee Gostelie (28) staat op het punt om aan haar carrière als huisarts te beginnen. Die keuze heeft ze heel bewust gemaakt. Voor haar geen ratrace in het ziekenhuis, maar balans tussen werk en privé. Straks misschien haar eigen huisartsenpraktijk. Tijdens haar traineeship deed ze al veel ervaring op met ouderengeneeskunde en de jeugdgezondheidszorg, twee doelgroepen waar ze in haar werk als huisarts veel mee te maken krijgt.

In eerste instantie wilde Romee kinderarts worden. Ze groeit op in het Gelderse dorpje Haaften, waar haar vader dierenarts is en haar moeder tandarts. Iets met gezondheid lijkt in de genen te zitten, en zo besluit Romee om geneeskunde te gaan studeren.

Door op de middelbare school gewoon goed haar best te doen, krijgt ze uiteindelijk via loting een plek op de Universiteit Utrecht, ook nog eens haar eerste keuze. “Ik heb genoten van mijn studententijd. Ik vond het belangrijk om mijn studie goed te doen, maar vond het studentenleven eromheen ook heel belangrijk. Dus ja, ik heb echt wel gefeest en heel veel mensen ontmoet”, lacht ze. Uiteindelijk rond ze haar studie in ongeveer 6,5 jaar af.

De tijd van de coschappen breekt aan. Met een vriendin kiest ze ervoor om ook een coschap in het buitenland te volgen. Dat wordt gynaecologie in Australië. “Niet direct mijn eerste keus, maar het was wel goed voor mijn Engels en bovendien hebben we er een mooie reis aan vastgeknoopt.”

Geen tijd voor een leven ernaast

Tijdens de coschappen ontdekt Romee dat kindergeneeskunde toch niet haar droom is. “Ik vond het een lastig vak, voelde mij er niet helemaal thuis en alleen maar met zieke kinderen werken trok mij uiteindelijk niet.” Ze komt er tijdens haar studie wel achter dat ‘klein snijdend werk’ een grote aantrekkingskracht op haar heeft. Tijdens het KNO-coschap komt ze op dat vlak aan haar trekken. De patiënten zijn van alle leeftijden en ook dat spreekt aan.  Het ellenbogenwerk om in een specialisatie terecht te komen, de onzekerheid of er überhaupt wel plek voor je is, leidt bij haar tot de vraag ‘waarom wil ik dit eigenlijk?’.

Romee ziet in haar omgeving mensen uitvallen. “Perfectionisme, keihard werken, geen tijd voor een leven ernaast. Het sprak mij totaal niet aan. Dat was het moment dat huisartsengeneeskunde in beeld kwam.”

Dit voelt goed

Romee ontdekt dat het werk van een huisarts eigenlijk alles in zich heeft, wat ze zoekt. Mensen van alle leeftijden, meerdere specialismen die samenkomen, uitdaging, het kleine chirurgische werk en… de vrijheid om je eigen tijd in te delen. Dat laatste dan vooral als je een eigen praktijk hebt. Dit voelt goed, toch besluit ze niet direct te solliciteren voor de huisartsenopleiding. Eerst wil ze zowel in als buiten het ziekenhuis werkervaring opdoen. “Ik wilde met meer ervaring en kennis aan de huisartsenopleiding beginnen.”

Dokteren in het ziekenhuis

De vriendin met wie ze haar Australische avontuur beleefde attendeert haar op het traineeship dat door Auxilio en ANW Nederland wordt aangeboden. “Ik zat in mijn laatste jaar en dan moet je een keuze maken. Het kwam op dat moment te vroeg. De stap buiten het ziekenhuis vond ik op dat moment te groot. Ik wilde nog een jaartje dokteren in het ziekenhuis. Ik was wel getriggerd en na het leuke gesprek met Mark Schneiderberg van Auxilio sprak het traineeship mij al aan.”

Moeilijke beslissingen

Romee gaat werken in het ziekenhuis in Harderwijk. “Een jaar waarin ik heel veel geleerd heb, veel ervaring heb opgedaan, als arts-assistent ook moeilijke beslissingen heb moeten nemen aan het bed bij patiënten. Het was het begin van de corona-tijd en ook dat was spannend en hectisch. Na dat jaar chirurgie komt het traineeship weer in beeld. “Ik wilde naast mijn werkervaring bij de chirurgie in het ziekenhuis, kennismaken met verschillende vakgebieden buiten het ziekenhuis. Ze kiest zonder twijfelen voor het traineeship van ANW Nederland en Auxilio.

Terugkomdagen en gericht onderwijs

“ANW Nederland bood mij duidelijkheid. Je werkte een half jaar naar eigen keuze binnen een bepaald vakgebied en na een half jaar switch je naar een ander vakgebied. Het eerste vakgebied was ouderengeneeskunde, niet mijn eerste keuze, maar ik realiseerde mij wel dat ik daar in een huisartsenpraktijk ook veel mee te maken zou krijgen.”

Het tweede wat Romee heel erg aansprak waren de terugkomdagen en het gerichte onderwijs op de verschillende vakgebieden. “Het was fijn om in een veilige omgeving met de andere trainees te kunnen sparren. We zijn allemaal beginnende artsen, verkeren allemaal in dezelfde periode van ons leven waarin we keuzes moeten maken. Dan is het fijn dat je leert van anderen en de keuzes die zij maken.”

Veel verantwoordelijkheid

Romee gaat werken in een zorginstelling in Almere en is heel enthousiast over de begeleiding die ze daar ervaart. “Je krijgt veel verantwoordelijkheid, dus ik was heel blij dat ik er al een jaar chirurgie in het ziekenhuis op had zitten. Dat zorgde ervoor dat ik wist waar mijn grenzen lagen en gelukkig kon ik altijd op iemand terugvallen. Alhoewel ‘loop even mee naar een patiënt’ niet zo gemakkelijk was.” Uiteindelijk werkt ze zeven maanden in de ouderenzorg en stapt dan over naar de jeugdgezondheidszorg.

Andere wereld

Romee had liever sneller de overstap naar huisartsengeneeskunde gemaakt, maar is achteraf blij dat ze bewust de keuze heeft gemaakt voor de jeugdgezondheidszorg en daar uiteindelijk ook nog tien maanden heeft gewerkt. “Het voelde eigenlijk ook niet goed dat je dan net twee maanden ingewerkt bent en dan alweer opstapt en al helemaal omdat er een schrijnend te kort is aan artsen.”

Romee kiest bewust voor de 0- tot 4-jarigen. “Vond het wel een uitdaging. Ik moest ineens allerlei adviezen geven over bijvoorbeeld borstvoeding terwijl ik geen kinderen heb. Gelukkig leer je dat snel door het super inwerktraject.”

Toegevoegde waarde

Romee is blij met haar keuze voor het traineeship. “De toegevoegde waarde zit hem wat mij betreft vooral in de mogelijkheid te kiezen tussen meerdere vakgebieden en absoluut de terugkom- en onderwijsdagen. Bovendien kreeg ik vanuit ANW Nederland ook intervisie aangeboden en dat heeft mij enorm geholpen tijdens mijn sollicitatiegesprek voor de huisartsenopleiding. Het oefenen van het sollicitatiegesprek was zo waardevol. Bovendien regelt ANW Nederland alles voor je. De communicatie is fantastisch en wellicht had ik meer salaris verdiend als ik rechtstreeks bij een zorginstelling had aangeklopt, maar ik heb heel bewust gekozen voor de terugkomdagen. Dat is zo waardevol. Ik kan het iedereen aanraden.”