‘Ik ben een mensenmens’

Per 1 december is Inge de Haan (1967) gestart bij ANW Nederland als manager Hulp voor Zorgorganisaties. Inge werkte sinds 1986 in diverse leidinggevende functies bij de Hartekamp Groep, waarvan de laatste 5,5 jaar als Manager Zorg. “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging”, verklaart Inge haar overstap naar ANW Nederland.

“Al op jonge leeftijd wist ik dat ik zuster wilde worden. Ik wist toen ook al dat ik geen ‘protocolmens’ ben en dat is onder andere de reden dat ik in de gehandicaptenzorg terecht ben gekomen. Mijn oom was verstandelijk gehandicapt en ik vond dat magisch interessant. Kennelijk had ik toen al een natuurlijke manier om met hem om te gaan, daarna heb ik pas de kennis opgedaan”, vertelt Inge.

‘Protocollen zijn belangrijk, maar te vaak wordt de mens vergeten’

Inge is van huis uit verpleegkundige en volgde daarna de opleiding Hoger management gezondheidskunde en nog vele andere managementopleidingen in de zorg. Ook volgde ze de studie ‘nurse practioner’. “Ik wil het vak daadwerkelijk beheersen. Dat hele technische vind ik leuk en daarom ben ik ook BIG-trainer.” Inge omschrijft zichzelf als een ‘structuurkip’. “Het is heel belangrijk om handelingen in dezelfde volgorde uit te voeren. Op die manier vergeet je nooit iets. Daarnaast moet je natuurlijk wel het geheel blijven zien. Dat laatste is zo belangrijk en wordt helaas te vaak uit het oog verloren. Protocollen zijn belangrijk, maar te vaak wordt de mens vergeten.”

Afscheid nemen is moeilijk

Inge verruilt haar baan in de gehandicaptenzorg, waar ze continu in contact stond met cliënten, voor een baan bij ANW Nederland. Voor haar gevoel zo ongeveer aan de andere kant van het spectrum. “Gehandicapten geven acuut terug wat je geeft. De ouderenzorg is leuk, maar eigenlijk ook zo kort. Gehandicapten wonen veel langer en daardoor kun je een nog hechtere band opbouwen. Eén van de bewoners bracht voor mijn afscheid een bos bloemen mee en zei: “Je gaat weg en hoe moet het dan verder? Wie weet dan nog mijn geschiedenis?” Dat maakt het afscheid heel moeilijk. Ik ben een mensenmens en ga niet voor het systeem. Cliënten staan bij mij altijd op nummer 1.”

Zorglandschap verarmd

In de ogen van Inge is het zorglandschap verarmd en is het tijd voor nieuwe vormen van zorg. “Dat is het mooie aan ANW Nederland. Continu aan het onderzoeken hoe je de zorg in onder meer de zorginstellingen in de lucht kan houden. Daar zijn artsen voor nodig, maar er is bijna niemand meer die zich voor 35 jaar committeert aan één organisatie. Dat betekent dus dat je de zorg anders moet organiseren. De verantwoordelijkheden anders moet beleggen en op een zodanige manier dat het werkbaar blijft in de balans werk/privé. Dat is dan ook absoluut mijn drijfveer. Binnen de Hartekamp Groep ben ik zelf jarenlang hoofd geweest van de anw-zorg. Mooi dat ik daar in mijn nieuwe functie nu samen met mijn team weer verder aan kan bijdragen.”

Nieuwe uitdaging

Na zoveel jaren (sinds 1986) in de gehandicaptenzorg gewerkt te hebben in allerlei functies, was het afgelopen zomer tijd voor een nieuwe uitdaging. “Binnen de gehandicaptenzorg heb ik alles wel gedaan wat er gedaan kan worden. Ik wilde niet ergens anders hetzelfde werk doen. Via een gezamenlijke connectie kwam ANW Nederland op mijn pad. Ik heb met Pieter Jan de Bruijn, maar ook met anderen binnen de organisatie veel gesproken, en ik werd er erg enthousiast van. Heerlijk om buiten de gebaande paden en out of the box te mogen denken. Ik hou ervan. Samen nieuwe dingen neerzetten.”

De andere kant van…

Inge heeft twee dochters van 26 en 23 jaar oud. Eén dochter studeert nog. “Sinds 2002 ben ik alleen verantwoordelijk geweest voor hun opvoeding. Ik ben dus een werkende moeder moeder. Wilde het ook vooral zelf doen en niet afhankelijk zijn.”

Inge omschrijft zichzelf als sportief. “Ik hou van alles met een bal. Alles wat rolt vind ik geweldig. Verder wandel ik graag om mijn hoofd leeg te maken en gewoon te voelen en te aarden. Daarnaast ben ik ‘in’ voor mooie filosofische gesprekken waarbij een lekker glas wijn eigenlijk niet mag ontbreken.”

Haar favoriete vakantiebestemming is Scandinavië. “Heerlijk basic en dicht bij de natuur. Ik heb mijzelf een vakantie naar het noorderlicht cadeau gedaan komende februari.”