Youssra Salhi (26 jaar) studeerde geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Ze wil internist worden. Om dat doel te bereiken, is zij nu met haar verplichte promotieonderzoek bezig. “Het promotieonderzoek is een 9 tot 5 baan. Ik miste heel erg het contact met de patiënten en het dokter zijn en ik heb nog een paar jaar te gaan voordat ik mijn promotie afrond.” Genoeg reden voor haar om bereikbaarheidsdiensten te combineren met haar baan overdag.
Eén van de overwegingen van Youssra om die combinatie te maken, was de verwachting dat er tijdens die bereikbaarheidsdiensten ook daadwerkelijk iets van haar gevraagd zou worden als arts. “Ik kwam mijzelf wel tegen. Je komt uit de veilige ziekenhuiswereld waar een vast team van professionals er bovenop springt en er protocollen gevolgd worden. Tijdens bereikbaarheidsdiensten ben jij opeens de dokter en is jouw triage en jouw stethoscoop opeens doorslaggevend.”
Meer dan een bijbaan
“Het is de beste leerschool die je kan hebben”, zegt Youssra. “Het is echt meer dan een bijbaan. Het verveelt nooit en geen dienst is hetzelfde. Je ervaart veel hectiek en er komt een hoop adrenaline vrij.” Het werk in een ziekenhuis verschilt volgens haar wezenlijk van haar werk in de ouderenzorg. “In het ziekenhuis ben je vaak gewoon aan het behandelen. Je volgt een bepaald traject of protocol. Het doel is helder: mensen beter maken. Je praat eigenlijk nooit met patiënten over het leven en de zin van het leven. Dat is in dit werk echt anders.” Het heeft Youssra wel aan het denken gezet over haar vervolgstudie. “Mocht er geen plek als internist beschikbaar komen, dan is specialist ouderengeneeskunde zeker een heel goed alternatief.”
Er wordt voor je gezorgd
Youssra geniet van haar werk voor ANW Nederland. “Ik werk in verschillende zorginstellingen en ben dan eigenlijk de vreemde dokter. Toch voelt het als een hecht team. Ik heb bij ANW Nederland een club mensen achter mij staan waarmee ik direct contact kan opnemen. Je vraag of probleem wordt opgepakt en er wordt met je meegedacht. Er wordt echt voor je gezorgd en je wordt niet aan je lot overgelaten.”
Keuzes maken
“Geen dienst is hetzelfde”, zegt Youssra.”Vaak werk ik in Amsterdam en Zaandam en daar is het meestal druk. Vooral rond het uitdelen van de medicatie komen er veel vragen binnen. Het is aan jou als arts om te beslissen waar je heen gaat als je gebeld wordt. Daar zie je het belang van een goede triage. Waar ben je het hardst nodig? Is een patiënt stabiel dan kan de verpleegkundige daarmee verder.”
Youssra is inmiddels minder nachtdiensten gaan draaien. “Dat eiste wel zijn tol. Doe nu vooral de weekenddiensten en ook daar is het razend druk. Ik ga van locatie naar locatie doordat ik in een pool werk. Dat is wel de adrenaline die ik leuk vind en zoek. Ik denk overigens wel dat het per regio zal verschillen.”
Laatste levensfase
Het werken in de ouderenzorg vraagt veel van de communicatieve vaardigheden van een arts. “Mensen zijn bezig aan hun laatste levensfase. Dat wil je zo goed en zorgvuldig mogelijk begeleiden. Je hebt niet alleen met de patiënt te maken, maar ook met een partner, kinderen of andere familieleden. Je moet eerlijk zijn en aanvoelen waar je mee te maken hebt en altijd het gesprek aangaan.” Ze twijfelt geen moment als ze de vraag krijgt of ze dit werk kan aanraden aan haar collega’s. “Ja absoluut. Je wordt een betere dokter.”