‘Ik was voorbestemd om specialist ouderengeneeskunde te worden’

Kofi Kwarteng (46) jaar wilde per se SEH-arts worden. “Ik heb er alles aangedaan en kreeg het niet voor elkaar. De combinatie van opleiding en werken in de kliniek werkte niet voor mij. Ik raakte overwerkt. Mijn wereld stortte letterlijk in.” Uiteindelijk zegt hij daarover: “ik was voorbestemd om specialist ouderengeneeskunde te worden. Als SEH-arts had ik nu niet dit leven kunnen leiden dat ik nu leid.”

Kofi had totaal geen affiniteit met ouderen, maar wilde via het Amphia ziekenhuis in Breda een jaar lang ervaring opdoen en intussen bedenken hoe hij verder moest na het mislukte SEH-avontuur. “Ik werkte op de afdeling Geriatrie van het Amphia Ziekenhuis en werd op slag verliefd op het vak.” De multidisciplinaire samenwerking, de uitdaging om met ouderen te werken, de analyses die gemaakt moesten worden. “Het dopamine gehalte dat ik uit mijn werk op de SEH haalde, kreeg ik ook van het werken met ouderen. Dat was het moment dat ik wist dat ik specialist ouderengeneeskunde (SO) wilde worden.”

Kwetsbare bewoners

Op de SEH was Kofi levens aan het redden. Het werken met ouderen zorgde voor een andere invulling en zeker niet een invulling met minder waarde. In tegendeel. “Als SO ben ik betrokken bij het in goede banen leiden van de laatste fase van kwetsbare bewoners. Ik verzacht het lijden, verzacht de angst, verzacht de verwardheid en ondersteun de familie. Het is een periode van rouw, zonder dat de bewoner overleden is. Je voegt ongelooflijk veel waarde toe aan de bewoner en aan de geliefden eromheen. Dat geeft onnoemelijk veel voldoening.”

Werken voor ANW Nederland

Voordat Kofi voor ANW Nederland kwam werken, had hij er al meer dan tien jaar ervaring opzitten als voorwacht arts. “Ik kende dus die wereld. Via Basir Ahmad Sultanzadah, die als achterwacht werkt voor ANW Nederland, werkt hij inmiddels zelf alweer twee jaar als achterwacht arts voor ANW Nederland.

Hij is enthousiast. “ANW Nederland is een eerlijk en transparant bedrijf. Ik kan op ze rekenen. Als ik wat vraag, maken ze het waar. Loop ik tegen een probleem op tijdens mijn dienst, dan wordt het meteen opgepakt. Ze nemen hun werk heel serieus en ze zorgen goed voor ons artsen.

Kofi werkt daarnaast in loondienst bij Goudenhart. Voor ANW Nederland werkt hij als zzp’er, maar ook voor de kleine zorginstelling Brentano. “Daar ben ik als SO ook  inzetbaar.”

Goede combinatie

Kofi vindt het heerlijk om zijn werk als SO overdag te combineren met zijn werk als achterwacht in de avond of nacht. “De vragen die je krijgt en de beslissingen die je ’s nachts moet nemen als achterwacht, maken het werk bijzonder.”

Volgens Kofi is het absoluut aan te raden om naast bijvoorbeeld je promotieonderzoek te werken als voorwacht. “Het is niet alleen financieel aantrekkelijk, je leert ook ongelooflijk veel klinische vaardigheden.”

Kofi is geboren in Ghana en door gezinshereniging in Nederland terecht gekomen. Op vierjarige leeftijd zei hij tegen zijn oma: als ik later groot ben dan wil ik zieke mensen beter maken. De route naar arts, is zeker geen makkelijke geweest. “Ik geloofde erin en heb er alles aan gedaan om het toch voor elkaar te krijgen met grote dankbaarheid aan onze Lieve Heer.”