Lotte Stoffels heeft in 2021 via ANW Nederland gewerkt als ANIOS bij ouderenzorgorganisatie Vivent in Rosmalen in de medische zorg overdag. “Via via hoorde ik over de mogelijkheid om als arts te werken in de ouderenzorg. Na gesprekken met verschillende organisaties maakte ANW Nederland een goede indruk op mij, er werd snel geschakeld en afspraken werden nagekomen”. Vervolgens is Lotte op Curaçao gaan werken als ANIOS gynaecologie en obstetrie en is ze in 2022 gestart met de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT), voorheen bekend als “Tropenarts”.
Lotte werkt momenteel op de afdeling gynaecologie in het Isala ziekenhuis in Zwolle en doet daarnaast ANW diensten in de ouderenzorg. Op deze manier kan ze waardevolle werkervaring opdoen en verdient ze bij om straks haar buitenlandstage te kunnen bekostigen. Na haar opleiding tot AIGT wil Lotte in het buitenland werken als arts binnen de humanitaire hulpverlening en expeditie geneeskunde. Daarnaast wil ze in de periodes dat ze weer in Nederland is, mogelijk ook opnieuw ANW diensten gaan doen.
´De flexibiliteit om zelf aan te geven wanneer ik kan werken spreekt mij enorm aan. Ik kan vaak werken op de aangegeven data, wat erg prettig is!´
ANW Diensten
Lotte geeft ruim een maand van tevoren haar beschikbaarheid door en werkt meestal één dienst per maand. Ze heeft een voorkeur voor nachtdiensten, omdat ze vanwege haar werk in het ziekenhuis ook nachtdiensten draait en dan in hetzelfde ritme zit. Ze zorgt er altijd voor dat ze de volgende dag vrij is, aangezien je nooit van tevoren weet hoe intensief de nacht zal zijn.
“De ANW diensten zijn leuk om te doen vanwege de afwisseling. Je krijgt te maken met diverse ziektebeelden, die anders zijn dan op de gynaecologie afdeling. De werkzaamheden variëren sterk. Soms gaat het alleen om medicatie voorschrijven, soms moet je acuut handelen en naar de patiënt toe.”
“In de zorg is het belangrijk om het comfort van de cliënt te waarborgen, maar in de ouderenzorg moet je ook pragmatisch leren denken. Je moet snel schakelen en in overleg met het zorgteam en naasten keuzes maken die van invloed zijn op het moment, zodat je samen bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de cliënt. Uitgebreide diagnostiek is soms niet altijd meer gewenst; in dat geval besluit je wat het beste is voor de cliënt en wat daarvoor nodig is.”
Samenwerken
“Tijdens de nachtdienst werk ik nauw samen met het zorgteam op locatie. Toen ik werd gebeld over een cliënt met een saturatie van 70%, bleek dit bij nadere uitvraag te gaan om iemand op de revalidatieafdeling met een curatief beleid. Ik concludeerde toen dat direct een ambulance moest worden gebeld, aangezien ik niet snel genoeg ter plaatse kon zijn. In zulke situaties realiseer je je hoe waardevol onze kennis is en hoe belangrijk het is om goed te blijven doorvragen om de juiste acties te kunnen ondernemen.
Lotte vertelt ook over een geval waarbij een verzorgende haar cliënt dood in de kamer aantrof. Dat is een heftige en verdrietige ervaring, vooral de eerste keer. De verpleegkundigen en verzorgenden hebben vaak een band met de cliënt opgebouwd, iets wat zij op dat moment niet heeft. In dit geval heeft Lotte nog met de verzorgende nagepraat over het overlijden van de cliënt. “Oog voor elkaar hebben vind ik erg belangrijk!”
Vertrouwen in jezelf als arts
Lotte is zelfverzekerd over haar werk bij ANW Nederland en heeft zich nooit onveilig of onzeker gevoeld. Ze vraagt nog regelmatig advies aan de achterwacht, een Specialist Ouderengeneeskunde. “Bij de minste twijfel bel ik de achterwacht, soms ter bevestiging, want de ouderenzorg is een specialisme waarin ik niet dagelijks werk. Het is een laagdrempelige manier om zaken te “dubbel checken”. Het is een kracht om van die expertise gebruik te maken.”
Ouderenzorg allesbehalve saai
Lotte vindt ouderen een interessante doelgroep. Je hebt vaak te maken met multi problematiek- en medicatie, wat het stellen van een diagnose uitdagend kan maken. Ouderen hebben vaak meerdere problemen en de invloed van medicatie vereist een brede kijk op de cliënt. Het voelt goed als je iets kunt betekenen in de laatste levensfase van mensen; de cliënt en familie zijn vaak dankbaar, waardoor je merkt dat je van toegevoegde waarde bent. Dat maakt het werken met ouderen zo mooi!”