‘Ik kan zelf aangeven wanneer ik wil werken’

De 28-jarige Goudje van Leeuwen werkt sinds oktober 2022 voor ANW Nederland in de regio Groningen, de stad waar ze haar studie Geneeskunde volgde. De geboren Amsterdamse koos ervoor om wat verder weg van het ‘veilige’ Amsterdam haar studie te doen. Arts wilde ze al op jonge leeftijd worden. “Ik had niet echt een plan B.”

“Ik had altijd al interesse in het menselijk lichaam en dit is een academische studie met duidelijk sociale aspecten en dat trok mij ook.” Haar middelbareschooltijd omschrijft Goudje niet als de meest “glansrijke” periode. “Ik ben door het VWO gehobbeld en haalde geen extreem hoge cijfers. Volgens mij hoef je ook niet superslim te zijn om toch een goede dokter te zijn.” Een goede arts vertrouwt vooral op zijn of haar eigen gevoel. “Voelt het goed of niet goed? Sta ik achter mijn keuze? Als je twijfelt doe er dan wat mee. Dat is een van de afwegingen die je als arts elke keer moet maken in mijn ogen. Daarnaast is natuurlijk de aandacht voor de patiënt heel belangrijk. We zijn tegenwoordig geneigd om alles maar te doen omdat het allemaal kan. Dat maakt je niet per se een goede arts. Je moet je bewust zijn van de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt. Ten koste van alles genezen, is niet altijd de juiste weg.”

Leuke bijbaan

Als anios Chirurgie draaide Goudje vele diensten op tijdstippen die niet makkelijk te combineren waren met ander werk ernaast. Nu zij bezig is met haar promotieonderzoek en de werkuren van 9 tot 5 zijn, bestaat de mogelijkheid er werk naast te doen. “Een collega van mij werkte al voor ANW Nederland en zij heeft mij voorgedragen.”

Goudje is enthousiast over haar werk voor ANW Nederland. “Ik kan zelf aangeven wanneer ik wil werken. Je krijgt heel veel verantwoordelijkheid. Je werkt in een team en het geeft een goed gevoel dat je niet alleen de patiënt maar ook je collega’s goed kan helpen. Bovendien verdient het ook gewoon goed.”

Geduld is een schone zaak

Goudje ervaart het werk in de ouderenzorg niet als heel erg afwijkend van haar werk in het ziekenhuis. “De problemen die er zijn bij patiënten, zijn toch vaak chirurgisch georiënteerd. Zo komt mijn opleiding goed van pas en kan ik goed adviseren. Natuurlijk is de populatie anders en heb je te maken met het feit dat patiënten ook niet meer behandeld willen worden.”

Gevraagd of ze nog andere vaardigheden nodig heeft nu ze ook in de ouderenzorg werkt, noemt Goudje dat geduld hebben wel goed van pas komt. “Je moet echt meer tijd uittrekken voor de communicatie met de patiënten en hun familie. Dat vind ik overigens heel leuk. Ik hou ervan om dingen goed uit te leggen. Ook in een spoedsituatie moet je dat geduld kunnen opbrengen en moet je de tijd ervoor nemen.”

Gewoon logisch redeneren

Als voorwacht arts in een verpleeghuis heb je niet alle diagnosemethodieken voorhanden. Je moet dus goed uitvragen wat er precies aan de hand is, je bent vaak niet bekend met de patiënt. Het is heel belangrijk wat de patiënt zelf nog wil en insturen richting het ziekenhuis is niet altijd gewenst. In dat geval zoek ik altijd contact met de achterwacht en uiteraard de familie. Bovendien kom je met logisch redeneren ook een heel eind om vast te stellen wat de mogelijke oorzaak van bijvoorbeeld koorts is.”

Wisselende diensten

Goudje werkt voor twee zorginstellingen in de regio Groningen. “Ik kan niet zeggen zo ziet mijn dienst eruit. Dat is echt heel wisselend. Soms kan ik thuisblijven en komen de vragen via de telefoon, maar afgelopen avond moest ik twee keer uitrijden naar patiënten. Daarbij ging het om acute situaties en als ik twijfel rij ik erheen om het met eigen ogen te beoordelen. En daar tussendoor kwamen er ook nog een aantal telefoontjes. Dan heb je dus echt een drukke dienst en ben je de volgende dag wel brak. Dat zorgt er wel voor dat ik goed naar mijn agenda kijk als ik een oproep krijg voor een ANW-dienst.”

Ogen en oren open

Goudje ondervindt aan den lijve dat er te weinig collega’s zijn om de ANW-diensten te draaien. “Ik hou mijn oren en ogen dan ook goed open en zei vanmiddag bij lunch nog tegen iemand dat het iets voor haar zou kunnen zijn. Het is vooral goed te combineren voor artsen die bezig zijn met onderzoek. Als je in de kliniek werkt is het eigenlijk niet te doen. Natuurlijk is jullie aanbrengpremie leuk, maar het is nog leuker als we de diensten goed onderling kunnen verdelen. Nu is de druk wel hoog.”

Zou jij voor ANW Nederland in de regio Groningen/Assen willen werken? Neem dan contact op met een van onze recruiters: Carolien Koelman of Emilie Luitjes via 085 7731 880 of recruitment@anwnederland.nl of check onze vacaturepagina voor een volledig overzicht van onze vacatures.