‘Ik wil graag mensen helpen’

Het liefst zou Annelies Berndsen (49), relatiemanager bij ANW Nederland, mensen aan het bed willen helpen. “Maar ik heb twee linkerhanden. In mijn rol als relatiemanager kan ik verbindingen leggen, netwerken en proactief inspelen op maatschappelijke veranderingen in de zorg en de behoeften bij onze partners. Op die manier kan ik een goede bijdrage leveren, ook al is het dan niet aan het bed.”

De ouderenzorg is voor Annelies een nieuwe wereld. In haar vorige baan als teamleider patiëntenadministratie in een groot academisch ziekenhuis, was haar rol vooral intern gericht. “Mijn opdracht was de patiëntenadministratie van AMC en UMC te harmoniseren. Dat was een grote uitdaging. De zorg was en is een prachtig werkveld om in te werken, toch was ik in die omgeving uiteindelijk niet op mijn plek. Ik was wat verloren in die grote organisatie en ik miste het contact met de buitenwereld.”

Menselijke maat

Als Annelies de vacature van relatiemanager voorbij ziet komen, pakt ze meteen de telefoon om contact op nemen met Inge de Haan, manager bij ANW Nederland. “We zijn niet meer gestopt met praten”, lacht Annelies. “Hier tref ik de menselijke maat en zie ik vooral waar een relatief klein bedrijf groot in kan zijn. De club mensen hier op kantoor is bevlogen en flexibel, de lijntjes zijn kort en er is veel respect naar elkaar. En dan heb ik het nog niet over de bijna driehonderd artsen die ook voor ons werken bij onze partners.”

Veranderingen

“De ouderenzorg is aan veranderingen onderhevig, wat betekent dat voor ANW Nederland en hoe pakken wij daarin onze rol. Dat zijn thema’s waar ik oprecht warm voor loop. Wij willen een samenwerkingspartner zijn en niet een leverancier van diensten”, zegt Annelies.

Zij ziet het als haar taak om de rol van relatiemanager naar een nog hoger plan te tillen, waarbij relatiemanagers strategisch partner zijn en toekomstgericht meedenken met de zorgorganisaties. “Natuurlijk hou ik mij ook bezig met de dagelijkse operationele taken. Ik denk in oplossingen en de klant merkt dat we meedenken en dat we ze ondersteunen bij het vinden van hun eigen oplossingen.”

Het goede leven

Annelies studeerde in Groningen Internationale betrekkingen. Voor de liefde verhuisde ze naar Haarlem, waar ze al meer dan twintig jaar woont met man en 2 kinderen. “Het is een cadeautje om hier te mogen wonen.” Ze houdt van het goede leven en dat betekent bijvoorbeeld lekker koken en gezellig tafelen. “Als tegenwicht zorg ik dat ik ook veel in beweging ben. Wandelen en hardlopen zijn favoriet.” Binnenkort doet ze mee aan de Urban Trail Run door Haarlem, 10 kilometer hardlopen door de stad.

Rust om op te laden

“Ik ben iemand die extravert kan overkomen en kan zijn. En tegelijkertijd heb ik soms afstand nodig om in rust en stilte weer op te laden. Dan trek ik de wandelschoenen aan en doe mijn oortjes in om tijdens het wandelen naar muziek te luisteren.” Ze probeert ook te mediteren. “Dat is nog wel een uitdaging.”

Daarnaast is ze in training voor ‘lama’. “Ik doe aan theatersport. Dat is improvisatietheater a la de Lama’s, in spelvorm. In Haarlem is daar een vereniging voor en vooralsnog spelen we onderling binnen de club, maar ooit gaan we het podium op. Dat brengt mij veel en leert mij ook veel over thema’s als controle en loslaten.”

Het lezen van boeken is iets dat Annelies ook weer heeft kunnen oppakken. Op haar nachtkastje liggen zelfs twee boeken op dit moment: Hotel Europa van Ilja Pfeiffer, “een forse pil”, en Bloembed aan Zee van Isabel Allende, “een van mijn favoriete auteurs”.