Interview met Nicolaas Roozendaal

‘De begeleiding die je als startend arts zo broodnodig hebt, krijg je in het ziekenhuis nauwelijks en via dit traineeship absoluut wel. ANW Nederland geeft daar goed invulling aan.’

‘Ik wilde chirurg worden’

Streven naar het hoogst haalbare op professioneel niveau, alles uit jezelf willen halen, toekomstperspectieven en collega’s deed Nicolaas Roozendaal kiezen voor een specialisatie chirurgie. Gebeurtenissen buiten het werkende leven om lieten hem echter inzien dat er meer in het leven is dan een carrière als chirurg najagen. Meer plezier in je werk, werk en privé in balans en meer contact met de patiënt doen hem besluiten om te kiezen voor een toekomst als huisarts.

Als hij uitgeloot wordt voor een studie geneeskunde, start Nicolaas Roozendaal met een studie rechten in Groningen. Drie maanden later gebeurt dan toch nog het ongelooflijke, hij wordt ingeloot voor de studie geneeskunde, maar wel aan de andere kant van het land, namelijk in Maastricht. Hij ruilt zijn jaarclub in Groningen in, voor het tijdelijk inwonen bij zijn oma. De geneeskundestudent die zijn zinnen gezet had op het worden van een chirurg, kiest uiteindelijk via de ouderengeneeskunde voor een roeping als huisarts.

Beroepskeuzetest

“Het studeren ging mij redelijk af”, vertelt Nicolaas. “Ik heb met minimale inspanning mijn gymnasium gehaald en ook mijn bachelor geneeskunde is vrij soepel verlopen.” Geneeskunde leek logisch. “Ik heb een beroepskeuzetest gedaan en het profiel dat daaruit kwam past bij een arts. Bovendien zijn er tal van artsen in de familie, dus affiniteit met het vak is er altijd geweest. Daarnaast leek het mij inhoudelijk ook erg leuk en interessant.”

Nicolaas besluit om niet direct na het afronden van de bachelor geneeskunde te starten met de master, maar kiest ervoor om eerst een jaar in Boston (Verenigde Staten) zich te verdiepen in onderzoek naar hersentumoren. “Na de bachelor heb ik een pauze ingelast. Ik wilde echt even wat anders doen dan alleen met de neus in de boeken en het jaar onderzoek aan Harvard/Mass Gen was een welkome afwisseling.” Na terugkomst uit Boston rondt hij zijn master geneeskunde af en in april 2018 kiest hij ervoor om als arts-assistent chirurgie aan de slag te gaan bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar.

Streven naar het hoogst haalbare

Zijn keuze voor de specialisatie chirurgie was volgens Nicolaas vanzelfsprekend. “Ik heb altijd het beste in mijzelf naar boven willen halen en lang heb ik gedacht dat ik dat deed door het hoogst haalbare na te streven op professioneel niveau. De chirurgie is een medisch zeer inhoudelijke discipline. Je leert om technisch op een zeer hoog niveau te werken en daarnaast is het een invasieve discipline, die mij aanspreekt. Het soort mensen dat zich aangetrokken voelt tot de chirurgie, sprak mij ook aan. Assertief, qua levensopvatting veel overeenkomsten, direct, dezelfde humor en een stevig tempo. Ik hou ervan, het zijn mensen waar ik graag mee omga en veel van kan leren.”

“Het jaar als anios chirurgie was heel hard werken, veel uren draaien, complex, maar vooral was het een mooie en een hele steile leercurve”, vat Nicolaas die periode samen. Na en jaar als anios wordt hij aangenomen voor een promotieplaats vaatchirurgie bij het UMC Utrecht. Om naast die promotie ook nog klinisch actief te blijven, draait hij avond-, nacht- en weekenddiensten voor GeriCall, een concurrent van ANW Nederland. “Ik vond het leuk om deze diensten te doen naast mijn promotieonderzoek. Het bood mij de kans om patiëntencontact te houden gedurende mijn promotie, wat toch vooral een kantoorbaan is. Tijdens deze diensten was ik veel meer met de patiënt bezig en dat sprak mij toen, maar ook nu, nog heel erg aan.”

Andere blik op het leven

Een aantal heftige gebeurtenissen in zijn leven geven hem in deze periode een andere kijk op het leven. “Ik ging meer nadenken over zaken waar ik plezier uithaalde, over de balans werk en privé en door die heftige ervaringen zag ik hoe belangrijk het patiëntencontact was. Ook besefte ik me dat het beste uit jezelf halen niet betekent dat je het hoogst haalbare op professioneel niveau moet nastreven, maar dat je het beste uit jezelf haalt als je iets doet waar je gelukkig van wordt. Voor sommige mensen zo klaar als een klontje, bij mij duurde het even. Dit was ook het moment dat ik ervoor koos om huisarts te worden. Het is voor mij een mooie middenweg tussen geriatrie en chirurgie. Ik ben echt heel blij dat ik de keuze heb kunnen maken.”

Traineeship bij ANW Nederland

Als de financiering van zijn onderzoek plotseling wegvalt besluit hij zijn promotie te staken en zich vol te richten op de geriatrie. Hij komt in contact met Nancy van Kouwen, relatiemanager bij ANW Nederland. “Daar kwam de combinatie van leren en werken ter sprake, bovendien was het financieel aantrekkelijk om met ANW Nederland in zee te gaan en te kiezen voor het traineeship dat ANW Nederland aanbiedt.” In samenwerking met Auxilio heeft ANW Nederland een uniek traject opgezet waarin basisartsen op verschillende plekken ervaring op kunnen doen. Het traineeship omvat een periode van zes maanden tot maximaal twee jaar. Tijdens het traject kies je uit maximaal vier vakgebieden, waarbij je ieder half jaar wisselt van vakgebied. Voor iedere nieuwe werkplek ontvangen de basisartsen daarop toegespitste leerateliers. Deze leerateliers worden verzorgd door gerenommeerde docenten die zorgen voor verdiepende kennis binnen de verschillende vakgebieden. Centraal staat dat jij jezelf verder kan ontwikkelen in je vaardigheden en expertise als arts én als mens.

Rust en reflectie

Het traineeship biedt Nicolaas rust en reflectie. “Dat is voor mij buitengewoon waardevol gebleken en is ook iets dat je als arts gewoon nodig hebt. Eigenlijk essentieel.” Ik wist van tevoren niet dat ik een enorme klik zou hebben met Martin Kooij, een van de docenten die het onderwijs verzorgt binnen het traineeship. Dat was echt top. Het traineeship biedt door zijn indeling, twee keer per maand onderwijs, ook daadwerkelijk die mogelijkheid tot rust en reflectie. Op die manier dwing je mensen eigenlijk gewoon die rust te pakken en voor mij werkte dat heel goed.”

Tegenpolen

Voor Nicolaas zijn geriatrie en chirurgie zo ongeveer elkaars tegenpolen. “De geriatrie biedt de kans om echt een relatie met de patiënt op te bouwen. Ik ervaar dat als bijzonder én waardevol. Het opbouwen van zo’n relatie is ook een goede voorbereiding op de huisartsenopleiding.” Ondanks dat hij zijn hart verpand heeft aan de geriatrie, kiest hij bewust voor de huisartsenopleiding. “Het tempo in de huisartsengeneeskunde ligt iets hoger, de patiëntenpopulatie is breder en daarmee de ontwikkelingsmogelijkheden ook en dat past in deze fase van mijn leven beter bij mij.”

Begeleiding

Nicolaas kan het iedereen aanraden om via een traineeship de keuze voor de toekomst te bepalen. “Ik ken voldoende mensen die vanuit de schoolbanken zo het arts-assistentschap ingerold zijn en dat is voor de meesten heel zwaar. Er is in veel ziekenhuizen weinig begeleiding voor startende artsen. Begeleiding die je via het traineeship wel krijgt. ANW Nederland geeft daar echt een hele goede invulling aan.” Nicolaas is wel zo eerlijk om toe te geven dat hij in eerste instantie niet zo’n hoge verwachting had van het traineeship. “Ik had verwacht dat het opleidingsonderdeel van het traineeship heel schools en weinig uitdagend zou zijn. Niets is minder waar gebleken. Bovendien is iedereen erg toegankelijk.”

‘Het traineeship biedt door zijn indeling, twee dagen per maand onderwijs, ook echt die mogelijkheid tot rust en reflectie’