Interview met Irma Dekker: Student huisartsenopleiding

Irma Dekker: “Door de werkervaring en de intervisie ben ik nu echt klaar om te doen wat ik wil doen”.

Ik wilde niet in een ziekenhuis werken

Irma Dekker (27) start in maart 2021 met haar huisartsenopleiding. Al op de middelbare school wist ze dat ze later ‘iets’ met het menselijk lichaam en menselijk contact wilde doen. Werken in een ziekenhuis paste niet in haar beeld. “Mijn beide ouders zijn röntgenlaborant en die witte muren en de sfeer spraken niet tot de verbeelding.”

Al tijdens haar middelbare school kiest ze toch voor werken in het ziekenhuis en wel bij patiëntenvervoer. “Ik wilde er echt achter komen of werken met mensen bij mij paste. Ik heb dat jaren gedaan en met heel veel plezier. Dat zorgde er in ieder geval voor dat ik met heel mijn hart heb gekozen voor de studie Geneeskunde. De vervolgopleiding tot huisarts is voor Irma een logische keuze. “Ik wilde niet in een ziekenhuis werken en wel met mensen en het menselijk lichaam.”

Combinatie onderwijs, intervisie en sparren

Via een advertentie komt Irma in contact met Auxilio, dat samen met ANW Nederland een traineeship voor basisartsen aanbiedt. “Ik heb telefonisch contact opgenomen met Mark, de huisarts en directeur van Auxilio. Dat leverde meteen een klik op. Later heb ik hem ook nog ontmoet en na zijn uitleg mijn keuze gemaakt. Ik heb ook heel bewust de keuze gemaakt voor de richting Ouderengeneeskunde. Als huisarts krijg je daar veel mee te maken en daar wilde ik gewoon meer vanaf weten.”

Februari 2020 is Irma gestart met het traineeship en het bevalt haar heel goed. “Wat mij heel erg aansprak in dit traineeship is de combinatie van de terugkomdagen waar onderwijs gegeven wordt, de intervisie met een coach en het sparren met mijn collega-artsen. Je begint toch net als jonge dokter en loopt tegen allerlei zaken aan. Dan is het heel fijn om daar in een vertrouwde omgeving alles eruit te gooien en te sparren. Het is door corona wel een vreemd jaar geworden. De terugkomdagen vielen uit. Gelukkig gingen de intervisiebijeenkomsten via Zoom door. Dat werkte heel goed en vind ik ook heel belangrijk. Wat ik ook goed vind aan het traineeship is dat het onderwijs voor de specifieke onderdelen ook echt gegeven wordt door experts op dat gebied. Daardoor kom je ook goed beslagen ten ijs bij de start op de werkplek.”

Persoonlijk gegroeid

Niet alleen is het traineeship een prima basis voor de huisartsenopleiding, het levert Irma nog veel meer op. “Ik ben als persoon en als arts ook echt gegroeid. Door de werkervaring en de intervisie ben ik nu echt klaar om te doen wat ik graag wil doen. Die intervisie is ook belangrijk voor de huisartsenopleiding en het solliciteren voor de huisartsenopleiding. Daar heb ik echt veel aan.” Bijkomend voordeel is dat door haar werkervaring in de ouderengeneeskunde Irma een vrijstelling krijgt voor dat onderdeel tijdens de huisartsenopleiding. “Dat scheelt weer iets in tijd”, lacht Irma. Ook over de meer praktische zaken als salaris, reiskostenvergoeding en mogelijkheid van een leaseauto is Irma goed te spreken. “Verder zijn de lijntjes ook erg kort en krijg je snel antwoord op je vragen.”

Begeleiding op de werkplek

Irma volgt haar traineeship bij zorginstelling De Watersteeg, onderdeel van Brabantzorg. “De begeleiding op de werkplek is echt top. Er is altijd een supervisor achter de hand als ik het even niet weet. Er heerst een hele fijne sfeer en het contact is heel laagdrempelig. Als ik iets wil bespreken, dan wordt daar echt naar geluisterd.”


‘Ik ben als persoon en als arts ook echt gegroeid’